ULUSLARARASI KORUMA SAĞLANAN YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU
Uluslararası koruma başvuru sahibi veya şartlı mülteci yabancılar, uluslararası koruma başvuru tarihinden 6 ay sonra çalışma izni almak için başvurabilirler.
- Yabancı ve işveren arasında bir iş sözleşmesi imzalanır.
- İşveren veya yetkilendirdiği e-bildirge kullanıcısı, e-devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde e-imzası ile işyeri kaydı oluşturur.
- İşveren, “Başvuru Yap” menüsüne girerek “Uluslararası Koruma” sekmesinden istenen bilgi ve belgeleri doldurur ve sisteme yükler. E-imza ile onaylayarak başvuruyu tamamlar.
- Başvurunun Bakanlığımızca olumlu değerlendirilmesi halinde tarafınıza bildirilecek olan çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedeli ilgili banka hesaplarına ayrı ayrı yatırılır.
İşveren, yabancının çalışma izni onay tarihinden itibaren 30 gün içinde, bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak sigortalı işe giriş bildirgesi vermek zorundadır.
Yabancı İçin;
İş sözleşmesi
Yabancıya ait biyometrik vesikalık fotoğraf
Pasaport
Diploma
İşveren için ;
Vergi levhası
Ticaret sicil gazetesi veya Esnaf sicil gazetesi
İşyeri bilançosu
İşyeri faaliyet belgesi
Ön izin belgesi (Yabancı, sağlık meslek mensubu ise Sağlık Bakanlığından; eğitim meslek mensubu ise Milli Eğitim Bakanlığından, ön izin belgesi alınır.)
• Mülteci ve ikincil koruma statüsü sahibi yabancıların kimlik belgeleri çalışma izni yerine geçer, ayrıca çalışma izni almalarına gerek yoktur.
• Uluslararası koruma başvuru sahipleri ve şartlı mültecilere verilen çalışma izni, ikamet izni yerine geçmez.
• Yabancıya ödenecek ücret en az asgari ücret tutarı kadar olmak zorundadır.
• Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak olan uluslararası koruma başvuru sahibi ve şartlı mülteci yabancılar (çalışma izni almalarına gerek olmaksızın) kayıtlı oldukları ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden çalışma izni muafiyet formu alarak çalışabilirler.