ALANYA TÜRKİYE’NİN 37. BÜYÜK EKONOMİSİ
2015 yılı verilerine göre Alanya topladığı vergi bakamından 36 ilden sonra 37. sırada yer aldı. Ekonomisi %15 büyüyen Alanya bir önceki yıla göre bir basamak yükselerek toplanan vergi bakımından 45 ili geride bıraktı.
Alanya Vergi Dairesi ve Alanya Mal Müdürlüğü verilerine göre Alanya, Türkiye’nin 37. büyük ekonomisi oldu. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 291 bin 643 kişinin yaşadığı Alanya’da Vergi Dairesi’ne kayıtlı faal mükellef sayısı 26 bin 473 kişi.
ALANYA VERGİDE 37. SIRADA
Verilere göre Alanya, başta turizm olmak üzere tarım, hayvancılık, inşaat ve diğer kaynaklardan elde ettiği 685 milyon 714 bin 413 liralık gelirle, vergi toplamada 45 ili geride bırakarak 37. sırada yer aldı. 2014 yılında 581 milyon 776 bin 949 lira olan gelir, 2015 yılında 103 milyon 937 bin 464 lira artarak, 685 milyon 714 bin 413 liraya yükseldi. Geçtiğime yıl Alanya Ekonomisi % 15 oranında büyüme kaydetti. Alanya, aralarında Aksaray, Çorum, Osmaniye, Isparta, Rize, Burdur, Düzce, Tokat, Amasya, Yozgat, Erzincan, Van ve Sinop’un bulunduğu 45 ili geride bırakarak 37’inci sırada yer aldı.
TANRISEVEN “ALANYA BÜYÜK BİR EKONOMİK POTANSİYELE SAHİP”
Alanya Vergi Dairesi ve Mal Müdürlüğünün verilerini değerlendiren Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Alanya’nın Devlet Ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti. Kaymakam Tanrıseven yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; “Alanya, Türkiye’nin yükselen ekonomisinde büyük bir yere sahip. Alanya, vergi toplamada geçen yıl 44 ili geride bırakırken bu yıl bir basamak yükselerek 45 ili geride bıraktı. Alanya’nın Türkiye Ekonomisine yaptığı katkıda, Antalya’ya gelen her üç turistten birinin Alanya’da konaklaması önem arz ederken, yurtdışından gelen insanların Alanya’ya yerleşerek birikimlerini burada değerlendirmesi de ayrı bir önem arz etmektedir. Uygun iklim koşulları sayesinde dört mevsim elde edilen tarım geliri ve hayvancılıkta, Alanya Ekonomisine katkı sağlayan ana unsurlardandır. Alanya’da kurulan Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ve Alaaddin Keykubat Üniversitesi, şehrin ekonomik ve kültürel değerlerine çok önemli katkılar sağlamıştır. Gelişen inşaat yatırımlarının yanı sıra, denizi ve doğasıyla bir cazibe merkezi olan Alanya, spor turizminden de gelir elde etmektedir. Alanyaspor’un Ptt 1. Lig’ten Süper Lige çıkması kentin ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.
Amacımız, turizmin yanı sıra kırsal kalkınma, eğitim, spor alanlarında ve inşaat sektöründe daha iyi koşullar oluşturarak hem Alanyalıların daha fazla refah içinde yaşamasını sağlamak, hem de ülke ekonomisine olan katkımızı arttırmaktır. Alanya için elbirliği içerisinde çalışmaya devam etmeliyiz. Alanya, daha iyi ekonomik koşullar sunacak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı yapacak bir potansiyele sahip.”