Birçok Derde Deva Dünyanın En Sağlıklı 10 Yiyeceği Dutsu Meyveler
Bu meyvelere rengini veren antosiyanin (anthocyanin) güçlü bir antioksidandır. Mavi, mor ve kırmızı renkli besinlerde bulunan antosiyaninlerin, bazı kanser türlerinde riski azaltcı, hafıza fonksiyonlarını arttırıcı, alzheimer hasatlığını önleyici, yaşlanmaya karşı etkili ve üriner sistem hastalıklarına karşı faydalı oldukları bilimsel çalışmalarla ispatlanmış durumdadır. Diğer yandan antioksidan aktivitesi yüksek olan C Vitamini yönünden de dutsu meyveler (yaban mersini dışında) oldukça zengin. 8 adet orta boy çilek 1 bardak taze sıkılmış portakal suyuna eş değer C vitamini sağlıyor. 100 gram ahududu ve böğürtlen ise günlük C Vitamini ihtiyacınızın %50’sini karşılamaya yeterlidir.
Brokoli
Etkin bir kanser düşmanı olan brokoli mide, bağırsak ve yemek borusu kanser riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Akciğer kanserinde de etkili olduğu ve koruyucu özellik taşıdığı son yıllarda yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Brokolinin içerdiği A vitamini cildinizin hücre zarlarını korur ve ultraviyole radyasyon hasarını önler, böylece cildinizi sağlıklı tutar. Bunun yanında C ve E vitaminleri yardımıyla cilt hücreleri için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Turunçgiller
Kendilerine has kokularının yanında tatlı ve ekşi bir tada sahip olan turunçgiller, içerdikleri C vitamini ile kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan doğal kurtarıcılarımızdır. Turunçgillerde A ve B vitaminleri, şeker, lif, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, folik asit ve bakır gibi mineraller de bulunmaktadır.
Sarımsak
Sarımsağın faydaları arasında ilk akla gelenler, kötü kolesterolü düşürmesi, kalp sağlığını koruması ve tansiyonu dengelemesi olabilir ancak içerdiği mineraller ve diğer bileşikler ile daha pek çok faydası bulunmaktadır. Günlük manganez ihtiyacının %15’ini, B6 vitamini ihtiyacının %11’ini, C vitamini ihtiyacının %9.3’ünü, Selenyum ihtiyacının %3.6’sını, Kalsiyum ihtiyacının 3.2’sini, Fosfor ihtiyacının %2.7’sini, B1 vitamini ihtiyacının 2.6’sını, Bakır ihtiyacının %2.5’ini karşılar.
Kuruyemiş
Bütün kuruyemişler kalp sağlığını koruyucu Omega 3 içermektedir ve linoleik asit bakımından oldukça yüksek değere sahiptir. İyi bir cilt, sağlıklı saçlar ve tırnaklar istiyorsanız badem mutlaka hayatınızda olmalıdır. İçerdiği minerallerin kalitesi nedeniyle hamilelik ve menopoz döneminde tüketilmesi çok önemlidir. Çok iyi bir hafıza, güçlü bir beyin ve sağlıklı bir kalp istiyorsanız her gün ceviz yemelisiniz. Fındık ise kan şekerini dengeler, iyi bir ara öğündür. D vitamini içerir, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemlidir.
Yulaf
Özellikle kış aylarında güne yulaf ezmesi ile başlamak sağlık açısından çok faydalıdır. Çünkü yulaf çok iyi enerji sağlayan protein ve karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yulaf daha çok içerdiği bol miktardaki minerallerle dikkat çekmektedir. Mükemmel bir fosfor deposu olan yulaf bunun yanında kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum ve bakır içermektedir.
Somon
Sadece protein açısından zengin bir kaynak değil, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan bir soğuk su balığıdır. B12 vitamini bakımından zengindir. Düzenli olarak somon balığı tüketmek pankreas, kolon, ağız ve mide kanserlerini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemek borusu ve midenin hassas mukoza tabakalarını korumaya yardımcı olur.
Ispanak
İçeriğindeki protein ve folik asit hafızayı güçlendirir. Ispanağın içerdiği diğer vitamin ve mineraller ise, A ve K vitamini, klorofil, kalsiyum ve iyottur. Ispanak demir yönünden zengin bir sebze olsa da en çok C vitamini yönüyle zengindir. Ispanağın sahip olduğu bu vitamin ve minerallerden tam olarak yararlanabilmek için çiğ ve taze olarak tüketilmelidir.
Domates
Faydaları birçok meyve ve sebzede olduğu gibi saymakla bitmez. Domates tüketimi arttıkça, kalp hastalığı, diyabet ve kanser riski iner. Domatesi düzenli olarak tüketmek, cilt ve saç sağlığına oldukça faydalıdır. Ayrıca enerji artışı ve daha düşük kilo isteyenlerin domates tüketmeleri gerektiğini vurgulayalım. Domates tüketimi, genel anlamda obezite sorununu giderir ve sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza ile ilgili sorunları giderir. Hücre zarları yapısının muhafaza edilmesine yardım eder.
Hindi
Hem yağ hem de kolesterol açısından diğer etlerden daha düşük içeriğe sahipken, tavuk ve sığır etinden daha fazla protein içeren daha ekonomik bir protein kaynağıdır. Hindi eti düşük yağ oranıyla kalbin dostudur. Yani hindi etinde bulunan yağ, kırmızı etteki yağın yarısı kadardır. Hindi eti, besini mevcut enerjiye dönüştürmeyi kolaylaştıran vitaminler ve mineraller açısından son derece zengindir. Zihni güçlendiren, ayrıca sinir sistemi işlevleri açısından önemli olan niasin (B3 vitamini), bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan B6 vitamini içermektedir. Demir mineralinden de oldukça zengindir ve kansızlığa karşı düşük kolesterol oranıyla sağlıklı bir seçenektir. Magnezyum, kalsiyum ve çinko mineralleri bu sağlıklı besin kaynağında bulunmaktadır. Fosfor da yine hindi etinde bol bulunan, kemik ve diş oluşumunda çok önemli ve yararlı bir mineraldir.
Son olarak bilmelisiniz ki, beslenme konusunun insanın psikolojik ve ruhsal yapısında da etkili olduğu bilinmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerin psikolojik yapıları daha güçlü olur. Ruhsal yönden daha dayanıklı olurlar. Depresyon gibi ruhsal sorunlar yaşama olasılıkları daha düşük olur.
Sağlıkla kalın.