Gastrit tedavisi için 14 doğal ürün reçetesi
Gastrit tedavisi için 14 doğal ürün reçetesini yazımızda topladık
Midenin iç yüzeyindeki zarın iltihablanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. «Mide iltihabı » veya «Mide Nezlesi» de denir.
Hazırlayıcı sebebler :
Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar,acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve yeteri kadar çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, Karaciğer veya Safra kesesi hastalıkları, Kalb hastalıkları yahûd Romatizma. Tedaviye geçmeden önce, hastalığı doğuran sebebi tesbit etmek gerekir.
Belirtileri:
Mide ağrısı, bulantı veya kusma, Başağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, ishal, Başdönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üze- rine bastırılınca da ağrı hissedilir.Bu belirtiler, özellikle ilk ve Sonbahar aylarında artar.

Tedavisi:
Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran sebebler ortadan kaldırılır. Hatif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilaçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de uygulanır:
Reçete: 1
Malzeme:
Nane, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı kuru nane konur. 10 dakika bekletilip, süzülür. Yemeklerden sonra içilir.
Reçete: 2
Malzeme: Papatya çiçeği, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynak suya; 3 tane kuru papatya çiçeği ufalanır. 10 dakika bekletilip, süzülür. Yemekten sonra içilir.
Reçete: 3
Hazırlanışı: 1 su bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı süzülmüş bal konur. Malzeme: Bal, Su Karıştırılıp, yemeklerden 15 dakika önce içilir.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı kuru kekik konur. Malzeme: Kekik, Su. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Yemeklerden önce içilir.
Reçete: 4
Malzeme: kekik, su.
Hazırlanışı: bir çay bardağı sıcak suya bir kahve kaşığı kuru kekik konur 10 dakika bekledikten sonra süzülür yemeklerden önce içilir.

Reçete: 5
Malzeme: Kabak, Sirke.
Hazırlanışı: 1 tane kabak; 1 litre sirkede pişirilip, yenir.
Reçete: 6
Malzeme: Demla sakızı, Keten tohumu, su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı konur. Kaynatılıp, süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 7
Malzeme: Nanesuyu, Pirinç, Hardal tohumu, Eksi hamur, Su. Hazırlanışı: 8 bardak suya; 1 kahve fincanı pirinç, 4 çorba kaşığı hardal tohumu ve 450 gram ekşi hamur konur. Üzerine 1 çay bardağı nanesuyu ilave edilir. Su, yarıya ininceye kadar kaynatılıp, süzülür. Her sabah, aç karına birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 8
Malzeme: Bal, Limonsuyu, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 çay kaşığı süzme bal ile 3 çorba kaşığı limonsuyu konur. Karıştırılıp, aç karına içilir.
Reçete: 9
Malzeme: Pelin, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 gram pelin yaprağı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, yarımsar kahve fincanı içilir.
Reçete: 10
Malzeme: Kantoron, Su.
Hazırlanışı: 1 su bardağı sıcak suya: 2 15 dakika bekletildikten sonra süzülür. Aç karına içilir.
Reçete: 11
Malzeme: Havuç, Lahana, Bal. –
kahve kaşığı kantoron konur.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı havuçsuyu; 1 çay bardağı lahanasuyu ve 1 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. Bir kerede içilir. Aynı işlem, günde
2 kere tekrarlanır.
Reçete: 12
Malzeme: Süt, Karbonat, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı suya; 1 kahve kaşığı karbonat konur. İyice karıştırılarak eritilir. Sonra 1 su bardağı kaynamış sütle karıştırılıp, içilir.
Reçete: 13
Malzeme: Hardal tanesi.
Uygulanışı: Sabahleyin, aç karina 1 tek hardal tanesi yutulur. Her gün, birer tane artırılarak 20 gün devam edilir. 20 gün sonra, 1 hafta ara verilir. Sonra yine aynı şekilde devam edilir.
Reçete: 14
Malzeme: Ham elma.
Uygulanışı: Sabah saat 7’de kahvaltı yapılır. Saat 12’ye kadar hiç bir şey yenmez. Saat 12’de; orta boyda 2 tane ham elma dörde bölünür. Çekirdekleri temizlenip rendelenir püre yapılıp yenir saat 17.00’ye kadar hiçbir şey yenmez müzmin gastrit için çok etkilidir.
Ayrıca ayva kompostosu içmek, çiğ elma veya marul yemek de faydalıdır. su içerken de yudum yudum içmek gerekir.
Kaynak : Ayhan Yalçın – Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi 1981