Meclis, yabancıları kanunu tamamlıyor
TBMM Genel Kurulu daha önce görüşülen ve yarım kalan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu görüşmeye başladı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, Alparslan Türkeş’in ölümünün 16. yılı nedeniyle gündemdışı söz aldı. Vural, Türkeş’in, devletin ve milletin derdini kendi derdi bilen, büyük vatansever, ömrünü milletine vakfetmiş bir kişi olduğunu belirtti. Vural, Türkeş’in, tarihin haklı çıkardığı bir lider olduğunu belirterek, ülkenin son günlerde, Türkeş’in, milli devlet, milliyetçilik anlayışına daha çok ihtiyaç duyduğunu savundu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada, bağımsız yargının en önemli unsurunun, avukat olduğunu belirtti. Havutça, “İktidar paket üzerine paket çıkarıyor ama bu paketlerden adalet, özgürlük, adil yargılama hakkı çıkmıyor. Adalet sarayları, paket ve kömür dağıtılan yerler değil, adaletin dağıtıldığı yerler olmalıdır” diye konuştu.
BDP, Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamadığı için emeklilerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, öneri lehinde yaptığı konuşmada, AK Parti’nin, yapay krizler çıkardığını, seçim döneminde ise bunu çözüyor algısı yaratarak, emekliler üzerinden siyasi rant sağlama çabasında olduğunu savundu. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, BDP’nin grup önerisi kabul edilmedi.
Ardından CHP’nin Avukatları sorunları için Meclis Araştırması açılması grup önerisinin görüşülmeye başlandı. Öneriye ilişkin konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye’de yoğun baskı altında olduğunu belirterek, “Hiçbir dönemde avukatlar hakimin emriyle robokop jandarmalar tarafından dövülüp salondan atılmadı. Bakın Menderes davasına, sıkı yönetim mahkemelerinde bile böyle bir uygulama yoktu. Hiçbir dönemde savcı ve avukatların oda ve evleri kapıları kırılarak aranmadı. Burada yanlış olan şeyleri mutlaka düzeltmeliyiz. Mahkemede hakim neyse savcı ve avukat da odur” dedi. Yapılan oylamada CHP’nin teklifi kabul edilmedi.
Daha sonra daha önce 38. maddeye kadar görüşmeleri tamamlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanun Tasarısına geçildi. Meclis tasarıya ilişkin görüşmeleri tamamlayamazsa TBMM Genel Kurulu yarın(cuma) saat 14.00’de tekrar toplanacak.