3000 SENELİK OŞ ŞEHRİ
OŞ
Büyük İpek Yolu’nun üzerindeki konumu, 3000 yıllık tarihi ve nefes kesen geçitleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Oş, Kırgızistan’ın en büyük ikinci şehridir. Sadece Kırgızistan’ın değil, Orta Asya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edilen Oş’un sınırları içinde İslam dininde kutsal değerlerden biri olarak kabul edilen Süleyman Dağı da bulunur.
10 ve 12. yüzyılda Feragana Vadisi’nin üçüncü büyük şehri olan Oş’u; Süleyman’ın ve Büyük İskender’in kurduğu da şehirle ilgili farklı rivayetler arasında yer alır. “Güneyin başkenti” olarak adlandırılan şehir; kuzeyde Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti ile komşudur. Ayrıca çevresi dağlarla çevrili olan şehir, idari bakımdan 7 ilçeye bölünmüştür. Kırgızların en büyük destanı Manas’ta da ismi geçen şehirde şu anda Kırgızlar, Özbekler, Ruslar ve Tacikler yaşamaktadır.
Oş Hakkında Genel Bilgiler
Ülke: | Kırgızistan |
Bölge: | Ülkenin güneybatısında |
Yüz ölçümü: | 28.934 km2 |
Dil: | Kırgızca |
Ortalama sıcaklık: | 11.7°C |
İklimi: | Ilıman |
Bitki örtüsü: | Fauna |
GMT ile arasındaki fark: | GMT+6 |
Telefon Kodu: | +996 |
Para Birimi: | Kırgızistan Somu |
Priz Tipi: | Tip C |
Oş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Oş Uluslararası Havalimanı (OSS), şehir merkezine 10 km uzaklığındadır. Şehre gidiş için toplu taşıma araçlarını araştırmadan önce, konaklayacağınız yerin havaalanından özel servisi olup olmadığını veya size böyle bir servis hizmeti verip vermeyeceğini sorabilirsiniz.
Şehir merkezine ulaşım otobüs ya da marşrutka ile sağlanmaktadır. Otopark 1’in yanındaki duraktan 10 numaralı otobüs ya da 142 numaralı marşrutka ile şehrin merkezi noktalarına ulaşım sağlayabilirsiniz. 07.00 ile 19.00 arası her 10 dakikada bir şehir merkezine giden araç bulabilirsiniz. İki ulaşım seçeneğinde de ortalama ulaşım süresi 25 dakikadır. Duraklarda yer alan tüm bilgiler Kiril alfabesi ile yazılmış olduğu için gideceğiniz yerin ismini net olarak bilmeniz ve yanınızda ismin yazılı olduğu bir kopya olması çok önemli.
Terminal 2’nin çıkışında bekleyen taksiler ile de şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şehir İçi Ulaşım
Oş’un şehir içi ulaşım ağı henüz çok gelişmiş değildir; bu sebeple şehirde toplu taşımda adına martruşka ve taksi dolmuşlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra taksi ile şehrin her noktasına ulaşım sağlamak mümkündür. Bir kasaba havasında olan şehirde birçok yeri yürüyerek de keşfedebilirsiniz.
Şehrin en bilinen ulaşım seçeneği martruşka, şehir içinde sürekli belli rotalarda gezinir. Belli durakları bulunmakla birlikte yol üstünde dilediğiniz an durdurabilirsiniz.
Martruşka kadar hesaplı olmamasının yanı sıra şehrin en çok tercih edilen toplu taşım araçlardan biri dolmuş taksidir. Dört yolcu geldiği zaman hareket eden bu taksilerle birçok yere hızlı ulaşım sağlamanız mümkündür.
Küçük bir grup olarak gelen ve şehri gezmek isteyen kişilerin kullanacağı hesaplı yollardan bir tanesi de özel taksilerdir. Oş’ta, şirket taksileri ve serbest taksiciler olmak üzere iki tür taksi bulunur. Serbest taksicilerle pazarlık yapma imkanı olmasına rağmen turistler için şirket taksileri tavsiye edilmektedir.
Oş’a Ne Zaman Gidilir?
Doğanın canlandığı zamanları görmek ve bölgeye has şölenlere katılmak için genellikle bahar ayları tercih edilir. Ancak, tipik bir dağ şehri olduğu için sıcaklık yazın da 30 °C’nin üzerine çıkmaz. Oş’ta kalış süresi, yapılacak etkinliklere göre değişir. Trekking yapmak isterseniz kalış süresine 3 gün daha eklemelisiniz. Eğer ekstra bir etkinliğe katılmak istemezseniz müzeler ve tarihi yapıların gezilmesi için 2-3 gün yeterli olacaktır.
Oş’taki Festivaller
Eşsiz doğası ve kültürü ile görenleri kendine hayran bırakan Oş’ta yıl içinde pek çok festival gerçekleştirilir.
- Oş Zafer Günü (Mayıs)
- Etno Kültür Festivali (Haziran)
- Ulusal At Oyunları (Temmuz)
- Uluslararası Pilav Festivali (Ağustos)
- Osh Fest (Ağustos)
Oş’ta Gezilecek Yerler
3000 yıllık kültürüyle Oş, İpek Yolu’nun tarihsel dokusunun hissedilebileceği mistik bir şehirdir.
Trekking
Oş, zorluk seviyesine göre 1 günlük-1 haftalık arasında süresi değişen tırmanma organizasyonları ile oldukça ünlüdür. İpek Yolu hikayesi üzerinden temellendirilen trekking’lerde en popüler olan bir gecelik-iki günlük yolculuklardır. Kendinize en uygun rota ve tempoyu bularak katılabileceğiniz trekking organizasyonları için önerilen dönemler haziran ve eylül tarihleri arasıdır.
Uzgen Antik Kent
12.yüzyılda bir Türk Hanedanlığı olan Doğu Karakhanid Hanlığı’na başkentlik yapan ve Büyük İpek Yolu’nun üzerinde olan antik kent, efsanevi Anthoia kentidir. Günümüzden 3 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen bu kentte kalan kalıntılar, şehirdeki en popüler turistik rotalar arasındadır.
Jayma Bazaar
İpek Yolu’nun mirasını görebileceğiniz bu pazar, aynı zamanda Oş Pazarı olarak da anılır. Türlü türlü baharatlar, kuruyemişler, tekstil ürünleri, renkli Özbek tasarımları, yerel müzik aletleri görebileceğiniz pazarda aynı zamanda sebze ve meyve bulmak da mümkün. Stantların önünde durduğunuzda halkın size sunduklarını tadabilir, pazarın keyfini çıkartabilirsiniz.
Süleyman Dağı
“UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi”nde olan Süleyman Dağı, birçok dini inanışın kalbi olarak anılır. İpek Yolu döneminde dağ, yolun doğu-batı güzergahı üzerinde tüccarlara ve karavanlara, yolu yarıladıklarını işaret eden bir rehberdi. Dağ içinde yer alan arkeolojik müze ve mağaralar da ziyaret edilmeye değerdir.
Lenin Heykeli ve Zadnepetrovskogo Parkı
Dünyanın en büyük heykellerinden birisi olan Lenin Heykeli, Kırgızistan’ın ve Oş’un yakın tarihini temsil eder. Yakın tarihe ait bir başka ziyaret bölgesi de “Anıtlar Kompleksi” olarak bilinen Zadnepetrovskogo Parkı’dır. Geçmişte yaşanan pek çok olayda hayatını kaybeden kişilerin anısına yapılan park; şehrin tarihi geçmişini yansıtan semboller arasındadır.
Alay Vadisi
7 km yüksekliğinde olan ve endemik bitki türleri ile bezeli bu vadi, Oş’ta nefes almak için gidebileceğiniz ve izole olabileceğiniz çok özel rotalardan biri.
Oş’ta Nerede Kalınır?
İş seyahatleri için Alieva Caddesi, General Nurmatov B. Caddesi, Kurmanjan-Datka Caddesi, Masalieva Caddesi üzerindeki oteller tercih edilebilir.
Süleyman Dağı’na yakın konaklama yerleri için Gapar Aytieve, Kurmanjan-Datka Caddesi ve Lenin Caddesi tercih edilebilir.
Merkez pazarlarına yakın olan oteller ise genellikle Avicenna Caddesi ve çevresinde bulunur.
Oş’ta Ne, Nerede Yenir?
Oş’ta, Orta Asya kültürünün en seçkin ve özel lezzetlerini tadabilirsiniz.
- Manty, Beşparmak: Izum
- Paloo, Kırgız Pilavı, Şaşlık: Osh Ordo
- Borsok, Dungan Yemekleri: Vanil
- Rus yemekleri: Restaurant Tsarskiy Dvor
Oş’ta Ne, Nereden Alınır?
Oş’ta her çeşit baharata ulaşmak mümkündür. Bunun için Oş Pazarı da denilen Jayma Bazaar’a uğrayabilirisiniz. Yine burada bulunan yöresel dükkanlardan kilim ve dokuma örtü satın alabilirsiniz. Bayalinova Caddesi ve Kurmanzhan-Datka Caddesi, hediyelik eşya satın almak için şehirde tercih edilen alışveriş rotaları arasında.
Daha büyük alışveriş kompleksleri için Bişkek’i ziyaret edebilirsiniz.
Oş Gece Hayatı
Şehirde gece hayatı kafeler ve otel restoran-barlarıyla sınırlıdır. Dans, canlı müzik gibi konseptleri bulabileceğiniz kalabalık eğlence mekanları genellikle Bişkek tarafında bulunur.
Oş’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Trekking hakkındaki detayları Hedef Oş (Destination Osh) sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.
- Hava sık sık yağışlı olduğu için yağmurluk götürmeniz tavsiye edilir.
- Bazı Kırgız yemeklerinde at eti kullanılmaktadır. Bu konuda bir hassasiyetiniz varsa konuyu restorana bildirmelisiniz.
Önemli Telefonlar
Ülke Kodu: +996
Şehir Kodu: 322
Oş Havalimanı: 996 3222 90101
Polis: 102
Ambulans: 102