Türk Vatandaşı ile Evli Yabancı Uyruklu Kişilerin Oturma İzni
Aile ikamet izni , Yabancı eşe, ergin olmayan yabancı çocuğa veya bağımlı yabancı çocuğa, ikincil koruma sahiplerine, mültecilere ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara verilir.
Aile ikamet izni Türk vatandaşı ile evli Yabancı eşlere verilebildiği gibi,Türkiye’de yasal ikamet izni bulunan Yabancı Uyruklu vatandaşların ailelerine de verilebilir. Bu izin destekleyicinin yabancı eşi ve çocukları için alınabileceği gibi, destekleyicinin eşine bağlı ama kendisinden olmayan çocukları için de alınabilmektedir.
Aile ikamet izni her başvuruda en fazla iki seneliğine verilir. Bazı Ülkelerde gerçekleştirilebilen Birden fazla eş ile evlilik durumunda yalnızca bir eş için Aile İkamet İzni başvurusunda bulunulabilir. Fakat diğer eşlerden olan çocuklar için Aile İkamet İzni düzenlenebilir. Ayrıca evli çiftlerin her ikisi de 18 yaşından büyük olmalıdır. Eğer var ise Çocukların Aile İkamet izni başvurusunda Türkiye dışında ortak velayeti bulunan anne veya babanın muvafakatı gerekmektedir. Aile ikamet izni sahibi çocukların on sekiz yaşına kadar ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim almaları için öğrenci ikametine sahip olmaları gerekmez. Aile ikamet izni sahibi çocuklardan en az üç yıl aile ikamet izniyle Türkiye’de kalarak on sekiz yaşını tamamlayanlar, talep etmeleri hâlinde bu izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürebilirler. Türk vatandaşıyla evli yabancılar boşanmaları halinde en az üç yıl aile ikamet izniyle kalmış olmak kaydıyla kısa dönem ikamet izni başvurunda bulunabilirler. Fakat yabancı eşin, aile içi şiddet gerekçesiyle mağdur olduğu ilgili mahkeme kararıyla sabit ise, üç yıllık süre şartı aranmamaktadır.
Daha fazla bilgi ve danışmanlık hizmeti için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz…