Dünyamızın ne kadar ömrü kaldı?
Her şey gibi dünyamızda bir sonu var ve herkes gibi bunu yine insanoğlu kendi eliyle gerçekleştiriyor. Peki dünyamızın ne kadar ömrü kaldı? Hiç merak ettiniz mi?
Flimlerin ya da ebeveynlerimizin bize çocukken anlattıkları mutlu sonla biten hikayeler gibi değil ne yazık ki. Tüketilen yeraltı ve yer üstü kaynaklarının elbet sonu gelecek. Bu yüzden geri dönüşüm kültürünün oturması için elimizden geleni yapmalıyız. Bu tabii ki kaçınılmaz sondan kurtulamayız ama en azından süreyi uzatabiliriz ve o uzatılan sürede bilim adamları ve araştırma görevlileri başka bir yol bulabilirler. Çünkü üretilen bir materyal geri dönüşümde 2. sınıf bir ürün olarak çıkış yapabiliyor çoğu zaman.
Bilim adamları içinde yaşadığımız dünyanın yaşını milyon yıllar diye tabir ederken peki dünyanın ne kadar ömrü kaldı?
Telaşlanmanıza gerek yok! bu yaz tatiliniz son tatiliniz olmayacak. Dilediğiniz kadar parmak arası terlik giyebilir hawai gömleğinizin kombinasyonunu gözlüğünüzle tamamlayabilirsiniz. Kutuplardaki buzulların erimesi ve deniz seviyesindeki şehirler suyun altında kalması sizin plaj zevkinizi biraz değiştirecek ama yine de dert etmeyin!
Ünlü ingiliz fizikçi Stephen Hawking önümüzdeki 100 yıl içinde insanoğlu yeni bir gezegen bulmamız için elimizi çabuk tutmamız çağrısında bulunmuştu. Evet bizler o yeni gezegene gidip orayı da mahvetmekle uğraşacağız. Böyle bir şey mümkün mü bilmiyorum ama siz mesajı aldınız herhalde. 100 yıl!
Bizim için büyük bir zaman gibi gelebilir ama dünya için göz açıp kapayıncaya kadar geçebilir eğer biz bir şeyler yapmazsak.
Küresel ısınma, iklim değişikliği. yer sarsıntıları, buzulların erimesi, nükleer denemeler, salgın hastalıklar gibi ufak çaplı sorunların yanı sıra asıl büyük felaket ise ‘yapay zeka’ Stephen Hawking özellikle bu konuda şöyle söylüyor ”yapay zekanın gelişimi insan ırkını sona erdirecek” sanırım dünyanın sonu gelmeden bizler kendi sonumuzu ama öyle ama böyle getiriyoruz.
Felaket tellallığı yapmak istemeyiz ama acı konuşup gerçekleri söyleriz. Başka bir dünya yok ve dünyamızın acil çıkış kapısı da yok.
yoksa var mı?
İnsan inandığı şeyler uğruna muhteşem hatalar yapabilir! Peki yapay zekalar?