Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesinde olumlu gelişmeler yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı ile birlikte normalleşmenin yaşanabileceğini kaydederken Sağlık Bakanı Koca da test sayısının artmasına karşın vaka sayısında düşüş yaşandığını belirterek temkinli bir iyimserlikten bahsetmişti. Peki bundan sonra normalleşme süreci nasıl yaşanacak? MAYIS – AĞUSTOS, EYLÜL – ARALIK VE 2021 YILI PLANLAMASI
Bundan sonra normalleşmeye nasıl geçileceğine dair başlıklar gündeme geldi. Ancak temkinli davranış devam edecek. Anladığımız kadarıyla bir hazırlık dönemi var. 4 Mayıs-26 Mayıs aralığı dönemini anlatıyorlar. Birinci aşama Mayıs-Ağustos aylarını kapsayacak. İlk normalleşme adımları atılacak. Eylül-Aralık dönemi ikinci aşama. Üçüncü aşama ise 2021 yılına kayıyor.
MEB HAZIRLIK YAPIYOR
Bakanlıklar bu planlamalar kapsamında eylem planları hazırlayacak. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı kalabalık sınıflarla ilgili ve sınıf geçme alanlarında yeni planlamalar yapacak. Sınavlar sırasında öğrenciler nasıl oturacak? Bunlar planlanıyor
KÜLTÜR VE TURİ,ZM BAKANLIĞI.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da yeni bir planlama yapacak. Personele pandemi eğitimi verilmesi gündemde. 48-72 saat boş bırakılmış oda seçeneği gündemde. Çalışanların maske ile hizmet vermesi gibi seçenekler var.
AVM’LER AÇILMAYA BAŞLANACAK
Öte yandan küçük şehirlerde belli AVM’lerin açılması gibi bir ihtimal söz konusu. Ancak bunların belli bir zaman aralığına göre açılması planlanıyor. Bu durum lokantalar ve restoranlar için de geçerli.
Belki toplu taşıma alanında da farklı modeller devreye girebilecek. Artık hayat eskisi gibi olmayacak.
TEST SAYISI ARTIYOR VAKA SAYISI DÜŞÜYOR Türkiye’de temkinli bir iyimserlik var. Dünya Sağlık Örgütü de buna işaret ediyor. Test sayısı artıyor ancak vaka sayısında düşüş başladı. Bu da kısmi iyimserliğe neden oluyor. Ancak tedbirlerin birden bırakılması mümkün görünmüyor. Kademeli olarak bu alanda adımlar atılacak. Bakanlıklar da farklı durumlara uygun planlamalar yapmak zorunda. Çünkü kısa, orta ve uzun vadede ne ile karşılaşacağımızı tam olarak bilemiyoruz.
AVRUPA’DA NORMALLEŞME ADIMLARI: HANGİ ÜLKELER KORONAVİRÜS KISITLAMALARINI GEVŞETMEYE BAŞLADI?
Avrupa genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini aşmış olmasına karşın, özellikle salgından en çok etkilenen ülkeler İtalya ve İspanya’da yeni vaka sayıları azalmaya devam ediyor. Haftalardır sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, okulların ve iş yerlerinin kapalı kaldığı bir dizi Avrupa ülkesi bugünden itibaren sınırlamaları kademeli olarak kaldırmaya başlıyor.
ALMANYA
Kapalı alanı 800 metrekareden büyük işletmelerin açılmasına bugünden itibaren izin verildi. – Ayrıca otomobil bayileri, bisiklet dükkanları ve kitapçılar da bugünden itibaren yeniden çalışmaya başlıyor. – Spor salonları, restoran ve barlar ise hâlâ kapalı. Hükümet, halka kalabalık grupların ziyaret ettiği alanlarda maske takmaları yönünde çağrıda bulunuyor
ÇEKYA
Çekya’da hükümetin açıkladığı beş aşamalı sınırlamaların kaldırılması programı bugünden itibaren başladı. – Otomobil bayileri ve pazar yerleri bugünden itibaren yeniden açıldılar. – Yine bugünden itibaren profesyönel sporcular sportif faaliyetlerine dönebilecek, en fazla 10 kişinin katıldığı düğünlere izin verilecek. – Çekya vatandaşlarına ülke dışına seyahat izni de tanındı. Ancak geri dönenlerin iki hafta boyunca kendilerini izole etmeleri isteniyor.
– 27 Nisan’dan itibaren ise 200 metrekare kapalı alanı bulunan dükkanların açılmasına izin verilecek.
Çekya’da hükümetin açıkladığı beş aşamalı sınırlamaların kaldırılması programı bugünden itibaren başladı. – Otomobil bayileri ve pazar yerleri bugünden itibaren yeniden açıldılar. – Yine bugünden itibaren profesyönel sporcular sportif faaliyetlerine dönebilecek, en fazla 10 kişinin katıldığı düğünlere izin verilecek. – Çekya vatandaşlarına ülke dışına seyahat izni de tanındı. Ancak geri dönenlerin iki hafta boyunca kendilerini izole etmeleri isteniyor. – 27 Nisan’dan itibaren ise 200 metrekare kapalı alanı bulunan dükkanların açılmasına izin verilecek.
POLONYA
– İlk aşama bugünden itibaren yürürlüğe girmiş durumda. Parklar ve ormanlık alanlar bugün yeniden ziyaretçilere açıldı. – Bugünden itibaren egzersiz amaçlı yürüyüşe izin verildiği belirtilse de herkesten iki metrelik sosyal mesafeyi korumaları isteniyor. – Kapalı alan genişliği 100 metrekareden az olan işletmelerin açılmasına izin verildi. Ancak kasa önünde dörtten fazla kişinin kuyruğa girmesi yasak. – 100 metrekareden büyük işletmeler ve kiliselerde ise 15 metrekare başına bir kişiye izin verilecek.
NORVEÇ
– Anaokulları ve sağlık klinikleri bugünden itibaren yeniden açıldı. – Çocukların kendi oyuncaklarını anaokuluna getirmelerine ise izin verilmiyor ve anaokulu çalışanlarına ‘Çocukları olabildiğince uzun süre açık havada tutun’ çağrısı yapılıyor. – 27 Nisan’dan itibaren ise ilkokul, orta okul ve liseler açılıyor. – Polonya hükümeti de sınırlamaların kaldırılması için dört aşamalı bir plan hazırlandığını duyurdu.
Bugüne kadar hangi sınırlamalar kalktı?
İSPANYA Bazı fabrikaların üretime dönmesine izin verildi, bazı şantiyelerde ise inşaatlar yeniden başladı. Ofis çalışanlarının önemli bölümü ise evden çalışmaya devam ediyor. Dükkanlar, kafeler ve restoranlar ise hâlâ kapalı. Mevcut sınırlamaların süresi, bir uzatım olmazsa 3 Mayıs’ta doluyor.
İTALYA
Kitapçılar, çamaşırhaneler, kırtasiyeler, çocuk kıyafeti satan dükkanlar ülkenin bazı bölgelerinde yeniden açıldı. Bilgi işlem sektöründe imalat yapan şirketler de üretime dönmüş durumda. Mevcut sınırlamaların bitiş tarihi ise 4 Mayıs.
AVUSTURYA
Parklar ve küçük dükkanlar yeniden açılmış durumda. Ancak maske ve sosyal mesafe zorunluluğu var. Daha büyük dükkanlar ile berber ve kuaförlerin ise 1 Mayıs’ta açılması planlanıyor. Restoranlar için verilen açılış tarihi ise Mayıs ortası.
DANİMARKA
Anaokulları ve ilkokullar yeniden açıldı. Restoran ve kafeler ise hâlâ kapalı. 10’dan fazla kişinin katıldığı toplanmalar da 10 Mayıs’a kadar yasak.
BAKAN ZİYA SELÇUK; YAZ AYLARINDA EĞİTİME KARŞIYIM.
Milii Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamalarda eğitimdeki kaosa son verdi,
Bakan Selçuk “Mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları üzerinde duruyoruz. Temmuz ve ağustosta telafi düşüncemiz yok. Biz telafiyi ne kadar sürede nasıl yaparız biz bunun hesabını yaptık. Bu sebeple de yaz aylarında çocuklarımızın dinlenmesini tercih ederim.” dedi.
Biz normalleşmeyi dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak görüyoruz. Türkiye’nin ekonomisinde diğer sektörlerde normalleşme ne olacaksa eğitim de bunun parçası Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu normalleşme Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri dikkate alınarak bir istişareye tabii tutuluyor. Normalleşme en kısa sürede çocuklarımızı riske sokmadan yapılması gereken bir şey. Biz gerekirse bir süre daha okulları geç açarız. Akademik olarak yapılması gereken telafileri bir şekilde yaparız. Önemli olan çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel sağlığı. Daha sonra kazanımlarla ilgili edinilmesi gereken içerikler. Süreç daha ileri giderse
eylülde olsun biz bunu bir şekilde yaparız. Uzaktan eğitim ile bunu izliyoruz. Dünyada uzaktan eğitimi bu kadar kısa sürede başlatan bir iki ülkeden birisiyiz. Sağlık ile ilgili problem kontrol altına alındığı an, biz eğitim ile ilgili hazırız. Önümüzdeki günlerde belirli noktaları açıklığa kavuşturacağız. Türkiye normalleşme konusunda adım atacak.
Yaz ayları birçok coğrafi bölgedeki gibi eğitimin yapılması konusunda sıcaklıkla ilgili bazı zorluklar yaşıyoruz. Biz çocuklarımızın bu kadar içeride kapalı kaldıktan sonra tatil yapmalarını önemseriz. Mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları üzerinde duruyoruz. Temmuz ve ağustosta telafi düşüncemiz yok. Biz telafiyi ne kadar sürede nasıl yaparız biz bunun hesabını yaptık. Bu sebeple de yaz aylarında çocuklarımızın dinlenmesini tercih ederim. Okul sadece akademik içeriklerin verildiği bir yer değil. Okul demek arkadaşlık sosyalleşmek demek. Okul demek ekip arkadaşlığı demek. Uzaktan eğitim yakından ilgi setlerini hazırladık. Yüzlerce etkinlik ortaya koyduk. Evde çocuklarla beraber şu etkinlikleri yapabilirler. Her güne deneyler etkinlikler araştırmalar koyduk. Binlerce içerik koyduk. Bazı rehberlik hususları da var. Velilerimize 7/24 destek veren bir hat kurduk. Psikolojik danışmanlarımızla… Eğitim takvimi hazırladık ve her gün çok güzel bilimsel deneyler oyunlar var. Her yaş grubuna binlerce içerik hazırladık. Velilerimiz çocukları ile ilişkilerin kıymetlerini biliyorlar ama bu günleri güzel hatırlayacak şekilde diyalog olursa bir şekilde daha rahat bir ortam olur diye düşünüyoruz.
Bu milletin değerlerine ne kadar sahip olursak çocuklarımızın gönüllerine samimi bir şekilde yerleşmesi için ne kadar hizmet edersek azdır. EBA TV’de pencereler nasıl süslenir hangi şarkılar ne zaman nasıl söylenir öğretmenlerinizle beraber hangi etkinlikleri yapabilirsiniz bütün bunları günlerdir değerIendiriyoruz TV’de ve sosyal medyada velilerimize naçizane önerim bu ülkenin diğerlerine sahip çıktığımız ölçüde çocuklarımızın bu coğrafyada dimdik ayakta kalmasını sağlayabiliriz.
Bakanın bu açıklamaları da velilere ve öğrencilere rahat bir nefes aldırdı.